Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Σούπα κοτόπουλο με αρωματικά


Υλικά
1 μικρό ολόκληρο κοτόπουλο (με την πέτσα)
2 μεγάλα καρότα (κομμένα σε λεπτές ροδέλες)
2 κοτσάνια σέλινο (ψιλοκομμένο)
2κ.σ. φρέσκο μαϊντανό
1-2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προετοιμασία
1. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, προσθέτετε νερό και ανακατεύετε.
2. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, για τη γεύση.
3. Τα σιγοψήνετε για περισσότερες από 2 ώρες, μέχρι να μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα με το πιρούνι τα κόκαλα από το κρέας.
4. Μεταφέρετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, αφαιρείτε την πέτσα και όλα τα κόκαλα.
5. Ρίχνετε τα κομμάτια κοτόπουλου πάλι στην κατσαρόλα.
6. Σε περίπτωση που δεν έχει πήξει η σούπα, μπορείτε όσο ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο να ρίξετε 1-2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύετε για να «δέσει».
7. Τη σερβίρετε ως πρώτο πιάτο.

ΠΙΤΣΑ ΡΟΛΑΚΙΑ


Για το ζυμάρι (τη ζύμη):

* 3 κούπες αλεύρι σκληρό
* 1 φακελάκι μαγιά ξερή
* 1 κ. τσ. αλάτι
* 1/2 κ. τσ. ζάχαρη
* 1 κ. τσ. ρίγανη
* 1/4 κ. τσ. σκόρδο σκόνη
* 2 κ. σ. ηλιέλαιο
* 1 κ. νερό χλιαρό

Για τη σάλτσα

* 4 κ. σ. πελτέ ντομάτας
* 1 κ. πολτό ντομάτας
* 2 κ. σ. λάδι
* αλάτι - πιπέρι
* 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη ολόκληρη

Για τη γέμιση

* 8 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
* 3 κ. edam η gouda τριμμένο
* 2 κ. τσ. ρίγανη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1 Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά για τη ζύμη, ρίχνουμε το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι έως ότου έχουμε ζύμη ελαστική και λεία, να μην κολλάει στα χέρια. Περίπου 1/2 κ. αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει 1 ώρα.

2 Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι με το κρεμμύδι για 1’, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε τη σάλτσα έως ότου δέσει 5’-7’. Αφαιρούμε το σκόρδο.

3 Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγουμε το 1ο φύλλο σε παραλληλόγραμμο 20Χ40 εκ. Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα και ρίχνουμε εδώ κι εκεί το 1/2 ζαμπόν και το 1/2 τυρί. Πασπαλίζουμε με το 1 κουτ. ρίγανη. Επαναλαμβάνουμε και με το δεύτερο φύλλο.

4 Τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά και κόβουμε κομμάτια 1 εκ. Τα αραδιάζουμε ξαπλωτά σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόχαρτο και ψήνουμε στους 180ο αερόθερμο περίπου 12’-15’.