Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Τονοσαλάτα


Υλικά



1 μέτριο μαρούλι
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμπόκι
10-12 ελιές Καλαμών
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
αλάτι



Εκτέλεση


Πλένουμε τα φύλλα του μαρουλιού με άφθονο νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Βράζουμε το καλαμπόκι σε ένα κατσαρολάκι με άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε.
Κόβουμε τα μαρουλόφυλλα σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μία σαλατιέρα.
Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι του και τον βάζουμε σε ρηχό πιάτο.
Τον κόβουμε σε κομματάκια με πιρούνι και τον βάζουμε στη σαλατιέρα.
Προσθέτουμε το καλαμπόκι και τις ελιές.
Βάζουμε σε βαζάκι με καπάκι το λάδι, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Γαρνίρουμε τη σαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο.

Μύδια σαγανάκι με ντομάτα



Υλικά


500γρ. καθαρισμένα μύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, χωρίς τη φλούδα
1 κουτ. του γλυκού πελτέ ντομάτας
150γρ. φέτα νηστίσιμη
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
αλάτι, πιπέρι
½ κούπα ελαιόλαδο


Εκτέλεση


Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μύδια.
Προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Αφού πάρουν λίγο βράση, προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνουμε να βράσουν, και, όταν δέσει η σάλτσα, βάζουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.

Ντοματοκεφτέδες


Υλικά


2 κιλά ντομάτες
½ κιλό αλεύρι
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη και στυμμένα
2 κουτ. σούπας φρέσκο ή ξερό δυόσμο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό
1 κοφτό κουτ. γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
100γρ. Φέτα νηστίσιμη (προαιρετικά)
2/3 κουτ. γλ. μπέικιν για να φουσκώσει
λίγο ελαιόλαδο για το πλάσιμο


Εκτέλεση


Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μπέικιν, το αλεύρι και τα πλάθουμε, αν είναι δυνατό. Αν δεν είναι αρκετά σφιχτή η ζύμη, ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε, παίρνουμε με το κουτάλι από το μίγμα και το τηγανίζουμε σε τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι.

Χταπόδι με πορτοκάλι



Υλικά


1 κιλό χταπόδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι για το ζεμάτισμα του χταποδιού
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσαμικό
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο σουρωμένο χυμό πορτοκαλιού
πιπέρι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι από τα εντόσθια και το στόμα του και το πλένουμε πολύ καλά.Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 λίτρο νερό να βράσει, ρίχνουμε το ξύδι και βάζουμε το χταπόδι να βράσει για 10 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομματάκια.Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει καλά. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα πρώτα το βαλσαμικό ξύδι και μετά το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε βάλει και ανακατέψει το ξύσμα του.Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό για 35-45 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό πορτοκαλιού. Η σάλτσα πρέπει να είναι πολύ πηχτή.Το συνοδεύουμε με ρύζι για πιλάφι ή με μπασμάτι ή αν θέλουμε και με ζυμαρικά.

Μπριζόλες χοιρινές με γλυκόξυνη σάλτσα

Υλικά
4 χοιρινές μπριζόλες
1-2 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες

1/3 φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
3 ντομάτες τριμμένες
4 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
2-3 κλαδάκια φασκόμηλο
2-3 κουταλιές σούπας σόγια σος
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Τηγανίζουμε τις μπριζόλες ,τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε μία πιατέλα.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα
κρεμμύδια για 3-4 λεπτά.Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις σοτάρουμε.Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη σόγια σος ,το φασκόμηλο, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο νερό
και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα, μέχρι να μείνει με το λάδι της.

Μοσχαράκι με γιαούρτι

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
1 κουταλιά σούπας γλυκιά πάπρικα
λίγο μαύρο πιπέρι
1 κόκκινη ψιλοκομμένη πιπεριά
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κεσεδάκι γιαούρτι
αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη.
Πασπαλίζουμε με τη γλυκιά πάπρικα και το μαύρο πιπέρι.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το αλάτι και λίγο ζεστό νερό.
Βράζουμε το φαγητό μέχρι να ψηθεί το κρέας.
Στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι χτυπημένο με λίγο ζωμό από το φαγητό.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε, αν χρειαστεί, κι άλλο ζεστό νερό.

Μοσχάρι με πιπεριές φλωρίνης


Υλικά
1½ κιλό μοσχάρι σπάλα
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες ή ψιλοκομμένο
½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
10 ντοματίνια
1 βάζο πιπεριές Φλωρίνης ή φρέσκες ψημένες
1 ματσάκι μαϊντανό
¼ τυρί γκούντα ή τυρί λάιτ

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες κόντρα στις ίνες και μετά κόβουμε και κάθετα.
Καίμε το τηγάνι, ρίχνουμε το κρέας, το σοτάρουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Αφού σοταριστούν, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και κατόπιν τις ντομάτες και τα ντοματίνια ολόκληρα.
Όταν σοταριστούν όλα και βράσει η ντομάτα για 5 λεπτά, τα ρίχνουμε σε ένα ταψάκι.
Βάζουμε από πάνω τις πιπεριές ολόκληρες, μετά το μαϊντανό και τέλος τυρί κομμένο σε μπαστουνάκια.
Ψήνουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και όταν είναι έτοιμο, βάζουμε και πάλι λωρίδες τυριού.
Γαρνίρουμε με ρύζι ή βράζουμε ζυμαρικά με το ζουμί του κρέατος.

Κυριακάτικο χοιρινό στη γάστρα

Υλικά:
• 2 κιλά χοιρινό για τηγανιά
• 1 κουτάκι μπύρα
• 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
• 1 μέτρια πράσινη πιπεριά
• 1 κρεμμύδι
• 1 κούπα χυμό ντομάτας
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο
• ρίγανη
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση:

Bάζουμε το κρέας στη γάστρα , κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και τις πιπεριές σε χοντρά μπαστουνάκια ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σταθεί για πέντε ώρες.
Έπειτα το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μείνει με το λάδι του.