Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

ΣΠΕΤΣΟΦΑΙ ΠΗΛΙΟΥ


Υλικά:


3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε τέταρτα
2 μελιτζάνες κομμένες σε λωρίδες
3 ντομάτες
200 γρ. λουκάνικα χωριάτικα Πηλίου
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κόλιαντρο
2-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο
1 πρέζα ρίγανη


Οδηγίες:

Βάζετε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για μία ώρα. Αφού της στραγγίξετε και της στεγνώσετε με χαρτί κουζίνας τις τηγανίζετε σε λίγο λάδι. Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζετε και τηγανίζετε και τις πιπεριές. Βουτάτε τις ντομάτες για 3 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, τις αποφλοιώνετε και τις κόβετε σε τέταρτα.
Σε ένα ταψί στρώνετε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Καλύπτετε με τα λουκάνικα κομμένα σε φέτες. Ψήνετε το σπετσοφάι στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά περίπου.

Μελιτζάνες Φούρνου με Τυριά


Υλικα

* 1 κιλο μελιτζανες μακροστενες
* 200 γραμμαρια φετα
* 400 γραμμαρια κασερι
* 3 κρεμμυδια
* 1 κιλο ντοματες περασμενες απο το τρυπητο
* 1 κουπα λαδι
* αλατι, δυοσμος, πιπερι

Εκτελεση
Σε μια κατσαρολα με αλατισμενο νερο βραζετε τις μελιτζανες χαραγμενες μεχρι να μαλακωσουν αρκετα. Τις σουρωνετε κ αφηνετε να στραγγισουν καλα.
Σε ενα βαθυ τηγανι βαζετε το λαδι κ μολις καψει ριχνετε τα ψιλοκομμενα κρεμμυδια. Μολις παρουν ενα χρυσο χρωμα ριχνετε τις ντοματες, το αλατι, το πιπερι κ το δυοσμο κ μισο ποτηρι νερο. Βραζετε σε σιγανη φωτια μεχρι να δεσει καλα η σαλτσα.
Σε ενα ταψι αφου το εχετε λαδωσει ελαφρια, στρωνετε τις μελιτζανες ανοιχτες κ απο πανω ριχνετε τη τριμμενη φετα κ απο πανω τριμμενο το κασερι. Τελος, ριχνετε τη σαλτσουλα που φτιαξατε. Ψηνεται ε μετριο φουρνο γυρω στα 45 λεπτα. Σερβιρετε ζεστο. Καλη σας επιτυχια.

Σημειωση: Μπορειτε αντι για κασερι να βαλετε κεφαλοτυρι, μυζηθρα η οτι αλλο τυρακι επιθυμειτε.

Μαρμελάδα ακτινίδιο


ΥΛΙΚΑ
Για ένα φλυτζάνι μαρμελάδα
4 ώριμα ακτινίδια
¾ φλυτζανιού του τσαγιού άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό από λεμόνι λάιμ ή λεμόνι
τη φλούδα από ένα λάιμ η λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίστε τα ακτινίδια, κόψτε τα κατά μήκος στα τέσσερα και στη συνέχεια χονδροκόψτε τα. Βάλτε τα σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά σιγοβράστε τη μαρμελάδα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν η ζάχαρη διαλυθεί προσθέστε το χυμό και τη φλούδα από το λάιμ.
Αυξήστε τη φωτιά και φέρτε τη μαρμελάδα σε γρήγορο βρασμό για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην σας καεί.
Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει λίγο! Αφαιρέστε τη φλούδα από το λάιμ και μεταφέρετε τη μαρμελάδα ενώ είναι ακόμη ζεστή σε ζεστά βάζα τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει και ζεματίσει πολύ καλά λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε(τόσο τα βάζα, όσο και τα καπάκια τους) και αφήσει ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα. Κλείστε τα αμέσως και ή παστεριώστε τα στη χύτρα ταχύτητας σύμφωνα με τις οδηγίες της ή τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό μέχρι ύψος 2 εκατοστών πάνω από τα καπάκια και βράστε τα για 5-10 λεπτά(χρόνος που μετράει από την ώρα που έχει αρχίσει ο βρασμός). Ξεκινήστε να βγάζετε ένα- ένα τα βάζα από την κατσαρόλα μετά το πέρας των αρχικών 5 λεπτών. Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν προτού τα αποθηκεύσετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


Τι θα χρειαστούμε:

5 μεγάλα πράσινα κολοκυθάκια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού μπείκιν πάουντερ
Αλάτι, πιπέρι (μαύρο), πάπρικα
Αλεύρι (όσο πάρει)
1 κούπα γραβιέρα ή φέτα
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα περνάμε από το χοντρό τον τρίφτη. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν τα υγρά τους. Αφού στραγγίσουν τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το αυγό, το μαϊντανό, το αλάτι, τα μυρωδικά και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε, κουταλιά - κουταλιά, το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Τέλος προσθέτουμε και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι. Παίρνουμε κουταλιές (κουτάλι της σούπας) από το μίγμα και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τους κεφτέδες που βγάζουμε τους αποθέτουμε σε απορροφητικό χαρτί (για να ρουφήξει το λάδι) και τους σερβίρουμε (κατά προτίμηση) με λεμόνι και γιαούρτι. Είναι το ίδιο νόστιμοι και ζεστοί και κρύοι.