Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ossobuco


Υλικά

* 4 κομμάτια μοσχαρίσιο κότσι με το κόκκαλο στη μέση
* 1 καρότο ψιλοκομμένο
* 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
* 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
* 1 φλιτζάνι αλεύρι
* 2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
* 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
* Ξύσμα ενός λεμονιού
* Αλάτι
* Πιπέρι

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το αλευρώνουμε και το τινάζουμε από το παραπανίσιο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, που θα χωράει όλο το ossobuco και ροδίζουμε και από τις 2 πλευρές για περίπου 8 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας και ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τον πελτέ. Ρίχνουμε το κρασί, με ξεσκέπαστο το τηγάνι, το αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν για 10 λεπτά. Βάζουμε το κρέας ξανά στη φωτιά μαζί με τα λαχανικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσει για 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τον μαϊντανό με το ξύσμα καλά. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τη γκρεμολάτα και σερβίρουμε, συνοδεύοντας μ' ένα κλασικό ριζότο με σαφράν και παρμεζάνα.

Κρεμμυδοκεφτέδες θείας Βασιλίτσας


Υλικά

* 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα (μόνο το φύλλο)
* λίγο δυόσμο φρέσκο
* 2 αυγά
* αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο
* αλεύρι (όσο πάρει)

Διαδικασία

Αρχικά, για να φτιάξουμε τους κεφτέδες, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, το δυόσμο και τα χτυπάμε στο γουδί μαζί με το αλάτι και τα πιπέρια. Μεταφέρουμε το στουμπιγμένο μείγμα σε μια πιατέλα, όπου σπάμε και τα αυγά και τα χτυπάμε, μέχρι να λιώσουν. Αμέσως μετά ρίχνουμε το νερό και το αλεύρι, όσο χρειαστεί -περίπου 2 φλιτζάνες-. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει χυλός και τηγανίζουμε σε λίγο λαδάκι.

Μεξικάνικες πατάτες


Υλικά

* 2 πατάτες
* 1 μικρό κρεμμύδι
* 50 γραμ. μπέικον
* 20 γραμ. μαργαρίνη
* λίγο μαϊντανό
* αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και το κρεμμύδι ψιλό-ψιλό.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε την μαργαρίνη και ρίχνουμε τις πατάτες για να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι. Όταν ξανθίσει και το κρεμμύδι ρίχνουμε το μπέικον, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 4 με 5 λεπτά.

Μοσχάρι φούρνου


Υλικά

* 2 κιλά μοσχάρι νουά
* 2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
* 1 ποτήρι χυμό λεμονιού
* 100 ml ελαιόλαδο
* 10 καρότα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
* 1 κ.σ ζωμό λαχανικών σε σκόνη
* 1 κ.σ κορν φλάουρ ή ένα φακελάκι σάλτσα ψητού σε νιφάδες έτοιμη.
* Αλάτι / πιπέρι

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το νουά και το βάζουμε σε πυρέξ με καπάκι. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε τα καρότα, το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το ζωμό λαχανικών. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε όλο το βράδυ στους 100 βαθμούς (περίπου 7-8 ώρες).
Αφήνουμε να κρυώσει το κρέας και το κόβουμε σε φέτες. Αφαιρούμε τα καρότα και σουρώνουμε το ζουμί από το κρέας. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε. Αφαιρούμε λίγο σε ένα βαθύ πιάτο και με τον αναδευτήρα αυγών διαλύουμε το κορν φλάουρ ή τη σάλτσα ψητού. Προσθέτουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε το νουά σε φέτες με τα καρότα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Κινέζικα χοιρινά παϊδάκια


Υλικά για 6 Μερίδες

* 800 γρ χοιρινά παϊδάκια
* 3 κουταλιές της σούπας μέλι
* 3 κουταλιές της σούπας ξίδι
* 3 κουταλιές της σούπας. κέτσαπ ( η τοματόπαστα μέ λίγη ζάχαρη)
* 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
* 1 / 4 κουταλάκι. σκόνη τσίλι
* 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Hoi Sin
* 1 κουτ. τζίντζερ τριμμένο
* 1 / 4 κουταλάκι. Κινέζικα μπαχαρικά
* 1 / 2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
* 2 κουταλιές της σούπας. ελαφριά σάλτσα σόγιας


Εκτέλεση

Συνδυάστε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μπολ. Προσθέστε τα παϊδάκια και μαρινάρετε για μερικές ώρες ή καλλίτερα απο βραδύς .Λαδώστε ένα ταψί και προσθέστε τα παϊδάκια και τη μαρινάδα. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο. Βάλτε σε ζεστό φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν κολλώδη, γυρίζοντας τα μία ή δύο φορές. Χρόνος που θα χρειαστείτε περίπου 1 1 / 2 ώρες.

Μοσχαράκι Κατσαρόλας με Μπύρα


Υλικά

1 ½ κιλό μοσχαράκι κομμένο σε μικρά κομμάτια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 ποτήρια μπύρα
Μισό ποτήρι νερό
2 φύλλα Δάφνης
Λίγη ρίγανη
Αλάτι
πιπέρι

Προετοιμασία

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και το καρότα σε ένα τηγάνι με το μισό λάδι μας.
Σε μία κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι τσιγαρίζουμε το μοσχαράκι .
Σβήνουμε με την μπύρα μας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε μέχρι να έχουμε μια όμορφη σάλτσα.
Θυμηθείτε να βγάλετε τη δάφνη και σερβίρετε το με πουρέ πατάτες ή με πατάτες τηγανητές.

Γιουβέτσι με μανέστρα

Υλικά

μανέστρα ή μανεστράκι: 500 γρ.
αρνάκι ή κατσικάκι: 1½ κιλό, κομμένο σε μερίδες
ντομάτες: 1 κιλό, ώριμες
ντοματοπελτές: 1 κουταλιά της σούπας
κρεμμύδια ξερά: 2 ψιλοκομμένα
σκόρδο: 6 σκελίδες, ψιλοκομμένες
βούτυρο φρέσκο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
δάφνη: 1 φύλλο
κεφαλογραβιέρα: 180 γρ. τριμμένη

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τις φλούδες και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις τρίβετε στο ρεντέ. Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας και στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε. Το βάζετε σε πήλινο ταψί με σκέπασμα, του προσθέτετε το σκόρδο, το λάδι, τις τριμμένες ντομάτες, τη δάφνη και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.
Σκεπάζετε και ψήνετε στους 180 °C επί 1 ώρα και 30’. Σοτάρετε στο βούτυρο τα κρεμμύδια επί 2’ - 3’, μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν ρίχνετε στο ταψί τη μανέστρα ή το μανεστράκι, τα κρεμμύδια και ζεστό νερό. Συνεχίζετε το ψήσιμο (πάντα με το πήλινο σκεπασμένο) για 1 ώρα ακόμη, ανακατεύοντας 2-3 φορές και συμπληρώνοντας ζεστό νερό αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και σερβίρετε.